Ctitorită intre anii 1774-1782 in timpul domniei lui Alexandru Vodă Ipsilanti (1725-1805) cu contribuția lui Neagu Căpitanu de roșiori, strămutata in anii ’80 pentru construirea barajului Dridu, mica biserica realizata in întregime din lemn și barne, cu plan de nava, are o construcție clasică: pridvor, pronaos, naos și altar. Pridvorul este susținut de patru stâlpi decorați cu motive geometrice sculptate și are deasupra turnul bisericii cu acoperiș în forma de piramida. Naosul este delimitat de pronaos printr-un perete din lemn care se înalta cam un metru de la baza, la fel ca pereții pridvorului deschis și stâlpi ciopliți. Cupola este boltita semicilindric. Absida altarului – nișa boltita poligonală așezată în prelungirea naosului – are cinci laturi și aceeași lățime ca naosul - nedecroșată. Altarul dispune doar de o fereastră de dimensiuni medii, fără intrare directa. Exteriorul bisericii este înconjurat de un motiv sculptat tip frânghie, iar din Pisania de lemn cu litere chirilice, amplasata deasupra intrării se deduce protectorul bisericii, numele ctitorului și a domnitorului din perioada construcției.
Cu bunăvoința preotului paroh am reușit sa fac câteva fotografii cu interiorul și icoanele, unele de la sfârșitul secolului XVIII și din secolul XIX. Acestea reușesc sa suplinească absenta frescelor. De asemenea, în pronaos este păstrata o colecție de aproximativ 15 cărți bisericești vechi, printre care Mineiul și Triodul, datând din 1852.
Conform unei legende locale, satul Dridu-Snagov a fost întemeiat de români ortodocși din satul ardelean Dridif care au fugit de supliciile la care erau supuși de către secui pentru a renunța la credința ortodoxa, iar biserica a fost demontată, transportată și remontată pe moșia vechii mănăstirii Snagov.
Ușor retras, se afla clopotnița de lemn, acoperita cu șindrila aranjata cu același motiv pe care îl vedem și pe biserica.
Locul actual pe care se afla biserica trebuia să fie amplasamentul unei biserici mai mari din zid care nu a mai fost clădita, construirea sa nefiind agreata de conducerea comunista din anii ’80. Fundația din anii ’70, cava mai mare ca suprafață, se observa sub biserica actuala în partea din spate, cărămida alocata construcției sale fiind redirectata la construcția căminului cultural din comuna Dridu, de care aparține satul Dridu-Snagov.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu